Zwift SST - Sådan Booster du din FTP

Boost din FTP med Sweet Spot Training

Enhver der træner og cykler kender følelsen af en tidspresset kalender, og Sweet Spot Training er netop designet til dig der ønsker hurtige og gode forbedringer for din FTP, uden at stresse kroppen alt for meget. Sweet Spot Training er designet til at kunne køres 1-2 gange om ugen, og vil have en markant indflydelse på din kondition og du vil hurtigt kunne forbedre din FTP. 

I tvivl om hvad FTP er? Læs vores guide til Hvad er FTP

Hvad er Sweet Spot Training (SST?)

SST referer til en bestemt træningszone, hvor du i din træning kan forbedre din kondition ved den anaerobiske tærskel. Kort fortalt betyder det at via træning i disse zoner kan du hjælpe dig selv med at forbedre din træning der varer fra f.eks. 15 til 45 minutter. Har du et ønske om et forbedre din KOM (King Of Mountain) tid, eller ganske enkelt bare forbedre din FTP i løbet af en kort periode på 6-8 uger (hvilket er kort tid!) så er Sweet Spot Training designet perfekt til dig - som heller ikke har tid til træning 4-5 gange om ugen.

Er der nogle negative sider ved SST?

De negative sider ved SST afhænger utroligt meget af hvilken type cykling du har for øje. Konsekvent træning ved Sweet Spot vil træne din muskler til at blive meget effektive i din sweet spot zone, men det vil komme på bekostning af en eksplosiv kraft for dig som cykelrytter. Hvis du f.eks. ønsker at køre criterium løb (gadeløb) vil du få sværere ved at følge med de ofte temposkift der er i sådanne løb, pga. du konstant er nødsaget til at komme ned i fart og øge din fart via et eksplosivt output. Hvis du alligevel ikke har sådanne løb, eller eksplosiv kraft for øje, men du blot ønsker at køre længere distancer eller f.eks. ønsker at køre bjergstigninger vil du have stor gavn af, at kunne holde høje watt tal over længere tid.

Sådan kommer du igang med SST

Start Zwift og forbind dine devices som vanlig.

Gå derefter til Explore Workouts -> Vælg "Plans" i venstre kolonne -> Vælg fanen "Workouts" i toppen.

Herefter har du 3 forskellige SST træninger at vælge imellem: Short, Med og Long.

STT Short finder du under fanen "Less than 60 minutes to burn".

Zwift SST Short

STT Med finder du under fanen "60-90 minutes to burn".

STT Long finder du under fanen "90+ minutes to burn".

Zwift SST Long


SST træninger er simple og består af, at du først skal udføre en warmup block. Efterfølgende vil du blive taget gennem 5-minutter intervaller der er i toppen af din sweet-spot zone og i bunden af din sweet-spot zone. Selvom denne zone er nederst i din sweet-spot, skal du ikke betragte det som værende helt ned i recovery - den kræver stadigvæk noget af dig. 

Efter denne første blok af intervaller vil du få en pause i recovery mode i nogle minutter, og du vil efterfølgende få en samme 5 minutter intervaller som beskrevet ovenfor. Til at slutte din SST træning vil du få en cooldown periode til at få lidt syre ud af benene. Husk at få drukket masser af væske, og slut din træning af med et lille måltid mad for at give din krop noget til at restituere godt.

Husk at nyd træning - og god fornøjelse!

Tilbage til blog

Hometrainer borde

1 af 4