Carbon vs. Aluminium - Hvad skal jeg vælge?

De væsentlige forskelle mellem carbon og aluminium i cykelsporten

For mere detaljerede informationer om carbon, læs vores artikel om alt om hvad er carbon og historien om carbon. 

I dag er carbonfiber det mest almindelige materialer der bliver brugt i produktionen af high-end cykler og komponenter, på grund af dets unikke egenskaber ved at være meget let og samtidig besidder en enorm styrke. Før carbon var de mest almindelige materialer at producere i bl.a. stål og senere aluminum. Vi giver dig her nogle af de mest grundlæggende forskelle mellem de to materialer.

  1. Pris. Carbon er generelt et dyrere materiale at produce i end aluminum er, ikke mindst fordi det er et komplekst materiale at arbejde med. Carbonfibre kræver nemlig både specielle maskiner og ikke mindst teknikker og ekspertise, og det er en større tidskrævende process end at arbejde med aluminium. Derudover kommer der at råmaterialerne til carbon fibre som regel er dyrere at indkøbe end aluminium, og alt dette leder derfor til højere produktionsomkostninger for carbon når det kommer til produktion af cykler og ikke mindst komponenter.
  2. Vægten. Carbon er et (væsentlig) lettere materiale end aluminium, og derfor er carbon naturligvis det foretrukne valg når man skal producere lette cykle. Letvægt og stivhed er med til, at gøre cykler hurtigere - og her har carbon en naturlig fordel.
  3. Styrke. Carbon er, generelt, et stærkere materiale end aluminium. Dog er aluminium også er meget stærkt, og ikke mindst holdbart, materiale og det er også (som nævnt ovenfor) billigere end carbon. Aluminium er samtidig også et nemmere materiale at arbejde end carbon, og det er derfor muligt at fremstille både cykler og komponenter til en billigere pris.

 

Konklusion:

Det er vigtigt at konkludere, at hverken carbon eller aluminum er bedre end det andet materiale. Det afhænger utroligt meget af hvad man som bruger ønsker at opnå enten med ens cykel, eller komponenter og hvilke type brug man ønsker at anvende det i. Carbon bliver brugt til de mest højt ydende cykler (af ovenstående årsager) på markedet idag, men du kan sagtens finde cykler produceret i aluminium der også er højt ydende cykler.

Når man ser specifikt på komponenter og cykler, ser man ofte at nogle af de dyreste komponenter såsom geargrupper, hvor størstedelen udgør carbon har de samme gode egenskaber når det kommer til hurtigt gearskift mv., men prisforskellene ofte kommer ned til vægt. Du skal som bruger gøre det op med dig selv, om få gram sparet på visse komponenter retfærdiggør en højere pris for varen, eller om du kan "leve med det". 

 

 

Tilbage til blog

Hometrainer borde

1 af 4