Carbon og cykelsport - Alt hvad du skal vide om carbon og cykler

Hvad er carbon og carbon fibre?

Carbon er et kemisk element med symbolet C og atomnummer 6, og er opbygget af atomkerner med 6 protoner og 6 neutroner omgivet af 6 elektroner. Dette giver carbon sine unikke kemiske egenskaber, som gør det til et alsidigt element, der kan findes i mange forskellige former, såsom grafit, diamanter og kulstofnanorør. Carbon fibre er et kompositmateriale, der består af en matrix af polymer, der er lavet af små kulstoftråde, der er vævet sammen for at skabe et stærkt og let materiale. 

Carbonfibre bliver produceret ved at smelte kulstofatomer sammen ved høje temperaturer og tryk, og derefter trække dem ud i små tråde. Disse carbontråde er derefter vævet sammen og bindet med en polymer, som giver materialet styrke og holdbarhed.

I dag er carbonfiber det mest almindelige materialer der bliver brugt i produktionen af high-end cykler, på grund af dets unikke egenskaber ved at være meget let og samtidig besidder en enorm styrke. På grund af disse egenskaber bliver carbon brugt i en lang række industier hvor lethed og styrke er vigtige, alt lige fra luftfart, rumfart og motorsport.

Historien om carbon og hvornår det blev opdaget.

Carbon blev først opdaget i 1828 af de to kemikere Edward Frankland og William Odling. Det var dog ikke før i midten af det 20. århundrede af teknologien og viden om carbon udviklede sig til, at man kunne skabe carbon fibre som vi kender det idag. I 1960'erne begyndte man dog allerede at eksperimentere med carbon fibre til anvendelse i kommercielle produkter som fly og bliver, og i de næste mange årtier frem blev teknologien og viden om carbon fibre fortsat udviklet, og det blev så i 1980'erne introduceret indenfor cykelsporten.

Cykelindustrien begyndte som nævnte at anvende  carbonfiber i begyndelsen af ​​1980'erne, og det er nu blevet et af de mest almindelige materialer til brug i high-end cykler. Dette især på grund af carbon fibrene er utrolig stærke og samtidig meget lette, og kan formes og designes til mange behov - der i blandt at opnå cykler med stor aerodynamiske fordele, men samtidig være stive og lette.

Derfor er carbon et populært materiale at bruge i cykelsporten

Som vi er kommet ind på oven er carbon på mange måder et fantastisk materiale at bruge til at producere cykler, fordi det er stærkt, let og kan designes til at have specifikke egenskaber, deriblandt aerodynamiske fordele og stivhed. Vi vil herunder komme ind på hvorfor det er meget populært at anvende i cykelsporten idag.

  1. Lethed. En af de største fordele ved at bruge carbon i cykler er, at det er meget let. Dette gør det muligt at fremstille cykler med en højere ydeevne, da det reducerer den samlede vægt af cyklen.
  2. Styrke. Carbon er et utrolig stærkt materiale, og kan designes til at have høj stivhed. Dette muliggør cykelproducenter at designe og fremstille cykler med en utrolig høj ydeevne, da stivheden i cyklerne er med til at øge overførslen af kraften (watt) fra benene til hjulene, og dermed hastigheden i sidste ende.
  3. Korrosion. Carbon er et materiale der er stærkt modstangsdygtigt overfor korrosion (nedbrydning af materialet) og kan modstå mange typer vejrforhold, som cykler i især Danmark ofte vil blive udsat for (derfor skal du dog stadigvæk huske at vaske din cykel, især når det kommer til salt på vejene).
  4. Alsidighed. På grund af carbon er et vævet materiale, kan det formes på utrolig mange måder og derfor er design mulighederne næsten uendelige for cykelproducenter (om end de har en række krav ifht. UCI med geometri) ifht. at designe cykler.

Det sidste punkt, alsidigheden, gør også carbon til et af de mest populære materialer at bruge til at producere forskellige komponenter til cykler. Dette spænder alt lige fra carbon styr, bremser, geargrupper, saddelpinde, sadler, frempinde osv. - dette især fordi carbon er væsentlig lettere end f.eks. aluminium.

Læs alt om forskellene mellem carbon og aluminum, hvad du skal vælge og hvorfor.

Tilbage til blog

Hometrainer borde

1 af 4