Carbon Cykelhjul - Læs om fordelene ved at vælge et carbon hjulsæt

Hvad er carbon cykelhjul - og hvad er fordelene?

Carbon cykelhjul har nogenlunde samme tidslinje som carbon cykler indenfor cykelsporten, det var først i 1980'erne at de første carbon cykelhjul blev introduceret på markedet for de professionelle cykelryttere og hold, og senere også for motions cyklister.

 Ligesom med carbon cykler er der sket en ekstrem (hurtig) udvikling indenfor udviklingen og design af carbon cykelhjul, og er idag et af de mest eftertragtede valg for alle cyklister, på grund af deres egenskaber og mange fordele. I modsætning til traditionelle cykelhjul lavet i aluminium, tilbyder cykelhjul produceret i carbon en række fordele, der både øger ydeevne, kørekomfort og ikke mindst aerodynamik. 

Vi giver dig her listen over de vigtigste forskelle og ikke mindst fordele og ulemper ved henholdsvis carbon og aluminum cykelhjul.

Forskellene mellem carbonhjul og aluminium cykelhjul

 1. Vægt. Carbon cykelhjul er generelt lettere end aluminium cykelhjul.
 2. Styrke. Carbon er generelt stærkere end aluminium.
 3. Aerodynamik. Carbon cykelhjul kan designes til at have en mere aerodynamisk profil, mens aluminium cykelhjul ofte ikke kan.
 4. Pris. Carbon cykelhjul er generelt dyrere end aluminium cykelhjul.
 5. Produktionsomkostninger. Carbon cykelhjul er dyrere at producere end aluminium cykelhjul.

Fordele og ulemper ved at vælge carbon cykelhjul og aluminum cykelhjul

Fordele ved at vælge carbon cykelhjul frem for aluminium cykelhjul:

 1. Letvægt. En af de største fordele ved carbon cykelhjul er deres letvægt. Carbonfiber er et meget let materiale, og når det anvendes til cykelhjul, kan det reducere vægten af ​​hjulene markant.
 2. Høj stivhed og respons. Fordi carbonfiber er et meget stærkt materiale, kan cykelhjulene ofte designes til at have høj stivhed, hvilket er med til at sikre en højere fart da kraften (watt) kommer bedre ud i hjulene 
 3. Aerodynamiske egenskaber. Carbon cykelhjul også kendt for deres aerodynamiske egenskaber. Carbonfiber kan formes i mange forskellige former, hvilket gør det muligt at designe hjulene til at have en aerodynamisk profil, der kan reducere modstanden mod luft og øge hastigheden
 4. Holdbarhed. Carbon cykelhjul kan være mere holdbare end aluminium cykelhjul under visse forhold.

Ulemper ved at vælge carbon cykelhjul frem for aluminium cykelhjul:

 1. Pris. Carbon cykelhjul er generelt dyrere end aluminium cykelhjul. Dette hænger ofte sammen med de højere produktionsomkostninger ved at producere carbon cykelhjul.
 2. Korrosion/Slitage. Carbon cykelhjul kan være mere modtagelige for skader fra korrosion under visse forhold.
 3. Reparation. Carbon cykelhjul kan være sværere at reparere end aluminium cykelhjul, hvis de bliver beskadiget.

Hvordan producerer man carbon cykelhjul?

Produktionen af carbon cykelhjul er en meget kompleks og ikke mindst tidskrævende process, som kræver specielle maskiner og teknologier. Processen foregår som i en flere trin proces og kræver stor ekspertise. Først fremstilles carbonfiberen ved høje temperaturer og tryk. Derefter, bliver fibrene vævet sammen til et stykke stof. Derefter bliver stoffet formet og lamineret til den ønskede form til hjulet og til sidst bliver hjulet klargjort til brug med f.eks. nav og dækmontering.

Produktionen af carbon cykelhjul er en kompleks proces, der involverer flere trin:

 1. Fremstilling af carbonfiber. Først og fremmest skal carbonfiberen fremstilles, der gøres ved at smelte kulstofatomer sammen ved meget høje temperaturer og tryk, og derefter trækkes det ud i små tråde
 2. Vævning af trådene. Processen med at væve trådene går derefter igang til at danne et stykke "stof".
 3. Formning og laminering: "Stoffet" skal nu formes til et hjul og bliver derefter lamineret til den ønskede form for hjulet
 4. Finishing. Til sidst bliver hjulet klargjort til brug med eger og nav (få produceret som f.eks. tyske Lightweight former også carbon egerne sammen med selve carbon fælgen)
 5. Kvalitetskontrol. Alle producenter gennemgår en nøje kvalitetskontrol af hjul, for at sikre at kvaliteten af hjulet holder og der ikke er problemer med sikkerheden

De bedste carbon cykelhjul

Ligesom med cykler, findes der et hav af forskellige mærker der producerer carbonhjul, men hvilket er egentlig de bedste carbon hjul? At finde de bedste carbon hjul er vidst begreb, for du skal først gøre op med dit behov og hvilken type form for cykling du gør dig mest i. Er du mest til f.eks. landevejs cykling på flad vej eller bjergkørsel? Dit behov vil ændre sig, og nogle producenter laver måske carbon hjul der er bedst til landevejskørsel på flad vej hvor du har brug for et højprofil hjul for aerodynamiske fordele - hvorimod du måske finder et lav profil hjul til bjergkørsel der er "bedst" fra en anden producent.

Pris og kvalitet hænger unægteligt sammen når det kommer til carbon cykelhjul, og du finder derfor også snildt hjulsæt der koster det samme som en komplet cykel vil gøre det. 

 

 

Tilbage til blog

Hometrainer borde

1 af 4